Pubers en hun brein

Pubers en hun brein

Kinderen maken in hun puberteit een grote verandering door waarbij ook de rijping van de hersenen een grote rol speelt. Meestal zie je je kind al vanaf een jaar of tien veranderen. Begrip over wat er in het puberbrein verandert maakt duidelijker waar het typische pubergedrag vandaan komt.

Hersenontwikkeling
De hersengebieden ontwikkelen zich niet gelijkmatig, maar van achteren naar voren. En juist voor in de hersenen wordt het abstracte denken, het weloverwogen maken van keuzes, consequenties van beslissingen overzien, goed plannen en prioriteiten stellen, geregeld. Hierdoor zie je dat pubers een tijdje of geregeld hun “gezonde verstand” kwijt lijken te zijn.

Emoties in puberbrein
Het aanleggen van de emotiegebieden in de hersenen begint al vroeg. Een remmend systeem in een deel van de hersenen dat bij jonge pubers nog niet volledig ontwikkeld is, houdt deze emotiegebieden onder controle. Dat emotionele deel in de hersenen is gevoelig voor de positieve gevolgen van gedrag. Het controlerende deel in de hersenen is gevoelig voor de negatieve gevolgen. Pubers tussen de 11 en 15 jaar zijn daarom heel gevoelig voor beloning en niet voor straf.

Onvoorspelbaar
Voor jonge pubers is het beoordelen van sociale tekens van anderen lastig. Pubers voelen zich daardoor snel aangevallen. De afstemming tussen de hersendelen is nog in ontwikkeling en daardoor is het gedrag van pubers vaak zo onvoorspelbaar.

Terug naar het nieuwsoverzicht: 

Meer weten over het BNC?